Hypotheekadvies

Seniorenhypotheek: er is veel mogelijk

Bij Buro SEB hebben we eigenlijk een beetje moeite met het woord ‘seniorenhypotheek’. Want de mensen van 55 jaar en ouder die wij spreken, zijn helemaal geen senioren. Ze staan midden in het leven en bruisen van de energie. Daarom is het maar goed ook dat een hypotheek boven 55 jaar of voor 65 jaar en ouder tegenwoordig heel goed mogelijk is. We vertellen je er graag meer over.

Seniorenhypotheek is geen hypotheek

Voordat we verder gaan, eerst een korte dienstmededeling: de seniorenhypotheek is niet een bepaalde hypotheekvorm, zoals de lineaire, de aflossingsvrije of de annuïteitenhypotheek. De seniorenhypotheek heet zo omdat het vroeger best lastig was om op latere leeftijd een hypotheek te krijgen. Geldverstrekkers waren er niet happig op, want wat is de kans dat iemand van 65 een hypotheek met een looptijd van dertig jaar volledig aflost?

Tegenwoordig is dat anders, en zijn er ook mogelijkheden voor mensen die wat ouder zijn. Gemakshalve vatten we die mogelijkheden samen onder de noemer ‘seniorenhypotheek’. Maar het is dus geen aparte hypotheekvorm, het is een verzameling van oplossingen en regelingen waardoor je ook op latere leeftijd nog een hypotheek kunt krijgen. Bijvoorbeeld een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Senioren hypotheek overwaarde

Vaak spreken we mensen die hun huis hebben afbetaald, of misschien nog niet helemaal, maar wel een flinke overwaarde hebben. Ze willen niet verhuizen, maar zouden graag op een verantwoorde manier extra bestedingsruimte creëren. Om de kinderen te helpen, voor een verbouwing, of om de woning toekomstbestendig te maken.

Door bijvoorbeeld een traplift te installeren, kun je langer blijven wonen in het huis waar je al zo lang met zoveel plezier woont. Maar je kunt overwaarde natuurlijk ook gebruiken om leuke dingen te doen. Die wereldreis waar je al jaren van droomt, of die auto waar je vroeger een poster van aan de muur had. Met een seniorenhypotheek neem je verantwoord de overwaarde uit je woning op.

Andere redenen seniorenhypotheek

Een andere reden die we veel horen is de wens om kleiner te gaan wonen, nu de kinderen het huis uit zijn. Met als bijkomend voordeel dat een kleinere woning vaak ook goedkoper is. Of iemand wil graag dichter bij de kleinkinderen in de buurt zijn. En verhuizen naar een levensloopbestendige woning zorgt er bijvoorbeeld voor dat je langer zelfstandig kunt blijven wonen. Ook interessant: oversluiten kan lagere maandlasten opleveren.

Seniorenregeling hypotheek: hoe werkt het?

Er zijn dus tal van goede redenen om voor een seniorenhypotheek te kiezen. Dus hoe werkt dat, zo’n seniorenregeling? Dat kunnen we het beste uitleggen in een blijblijvend kennismakingsgesprek zodat we de mogelijkheden meteen kunnen toespitsen op jouw persoonlijke situatie. Maar in principe werkt het als volgt.

Hypotheek senioren berekenen

Je toekomstige pensioeninkomen is waarschijnlijk lager dan je huidige inkomen. Dat heeft invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen, want vanaf 57 jaar telt het pensioen mee met de lasten. Maar er speelt nog meer. Een geldverstrekker kijkt naar het bedrag wat je tot je pensionering nog verdient, en daarna. Het laagste van die twee bedragen bepaalt dan hoeveel je maximaal kunt lenen.

Daarom wordt bij een seniorenhypotheek gekeken naar je werkelijke toekomstige lasten in de zogeheten werkelijke-lasten-toets. Met meestal als resultaat dat je een hoger bedrag kunt lenen. De seniorenregeling geldt vanaf tien jaar voor pensionering, dus vanaf 57 jaar.

Veel mogelijk, maar best ingewikkeld

Je ziet dat er best veel zaken zijn die bepalen hoeveel je kunt lenen als je boven de 57 jaar bent of na je pensionering een hypotheek wilt afsluiten. En dan verschillen de voorwaarden ook nog eens van aanbieder tot aanbieder. Wij rekenen graag voor je uit wat je in jouw situatie kunt lenen en wat voor jou de beste hypotheek is. Wat we in ieder geval kunnen beloven: er is meer mogelijk dan je denkt.

Meer weten?

We nodigen je graag uit voor een blijblijvend kennismakingsgesprek. Dat is een vrijblijvend kennismakingsgesprek waar je blij van wordt. Jij kunt rustig al je vragen stellen, wij brengen jouw wensen en de mogelijkheden in kaart. Je vindt onze kantoorhuiskamer aan het Rapenburg, de mooiste gracht van Leiden.

Liever afspreken bij jou thuis? Geen probleem. Buro SEB is er voor iedereen die een hypotheek wil. Niet alleen in Leiden, maar in heel Zuid-Holland. En daarbuiten.

De ervaringen van onze klanten

Wij zijn jouw steun en toeverlaat voor hypothecaire raad en daad. En we zijn pas blij als jij het bent. Daarom vervult niets ons met meer trots dan een bedankje van onze klanten. We hebben er hieronder een aantal verzameld. Heb je een tip hoe we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren? Dan horen we dat net zo graag.

Sander en Bob staan voor je klaar!

Je kunt Sander en Bob zeven dagen per week bereiken. Van 9 uur ’s ochtends tot 21 uur ’s avonds.

Bel ons op 071 203 22 75 of mail info@buroseb.nl

Ben je op zoek naar een hypotheek met de laagste rente en de beste voorwaarden?

Wij vergelijken bijna 30 hypotheekaanbieders voor je en kiezen hieruit de beste. Hieronder een overzicht van een paar geldverstrekkers waar wij mee samenwerken.

Centraal beheer
Delta loyd
Hypo Trust
ING
LLOYDS bank
MUNT Hypotheken
NIBC direct
Nationale nederlanden
OBVION hypotheken
Rabobank
VENN Hypotheken
Woonfonds
bijBouwe
IQWOON
ABN Amro
AEGON